Bułka à la matias, bułka à la hamburger, pasta z makreli, malinowa chmurka, jaglanki à la snickers, monte i oreo – to wszystko można kupić u polickich Pożytecznych. Te produkty „polecają się” szczególnie. Właśnie zostały uhonorowane znakiem „Zakup Prospołeczny”. Można ich spróbować już przy najbliższym śniadaniu. Wystarczy przed posiłkiem zajrzeć do Pożytecznej Kajzerki w Policach (food truck naprzeciwko głównego wejścia na ryneczek). Będzie i pożywnie, i pożytecznie.
Wymienione wyżej produkty są przygotowywane w Spółdzielni Socjalnej „Pożyteczni” w Policach, która ma w mieście trzy punkty gastronomiczne — dwa z nich dostępne dla wszystkich policzan, trzeci to pracownia, w której powstają te pyszności, w niej skrywane są receptury.
– To Kawiarenka & Galeria Prac przy ul. Przyjaźni (w środku osiedla), tutaj można zakupić głównie słodkości wypiekane i sprzedawane przez zatrudnione osoby z niepełnosprawnością – wymienia Katarzyna Sobocińska, członek zarządu Spółdzielni Socjalnej „Pożyteczni” i instruktor terapii zajęciowej Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Policach. – Oczywiście wykonywane jest to wszystko przy wsparciu trenera pracy. Drugi nasz punkt, obok, to Pracownia Smaku, czyli nasze centrum dowodzenia. Tutaj są wypiekane ciasta i różnego rodzaju mięsa do przygotowywania bułek. W trzecim naszym punkcie, który nazywa się Pożyteczna Kajzerka, na rogu PCK i Piłsudskiego tuż przy głównej bramie prowadzącej do targowiska miejskiego, jest taki food truck, w którym jest proponowana śniadaniowa wersja naszych produktów. Można tam kupić pyszne buły, jaglanki, tapioki, różne fit desery, sałatki, wszystko, co rano doda nam siły i energii.
Certyfikowane obecnie produkty cieszą się popularnością wśród klientów.
– Pasta z makreli jest przygotowywana według własnej, strzeżonej receptury – opowiada Katarzyna Sobocińska. – Bułkę à la matias najczęściej możemy spotkać nad morzem lub u sąsiadów w Niemczech, a u nas to rzadkość. Zaproponowaliśmy więc ją w naszej Kajzerce. Kawał buły z kawałem fileta matiasa, który też nie jest w takim stanie surowym, a zaprawiony w oleju, w cebuli, jest godny uwagi. Sprzedajemy go w piątki, bo większość ludzi je ryby właśnie w piątek i dajemy taki wybór, że tego dnia nie tylko mięso.
O każdym produkcie można by wiele pisać, ale przecież lepiej zaproponować: niech każdy sam spróbuje. A przy okazji wesprze tych, dla których praca przy przygotowaniu tych pyszności, jest po prostu szansą na aktywność zawodową, często szansą jedyną.
– Każda wydana złotówka w naszych punktach gastronomicznych wspiera zatrudnienie osób z niepełnosprawnością, podtrzymuje ciągłość tego zatrudnienia – dodaje Katarzyna Sobocińska. – Zatrudnione tutaj osoby z niepełnosprawnością swoją pracą zyskują środki finansowe, właśnie poprzez sprzedaż. Nie jesteśmy korporacją z zapleczem finansowym. Wszystko, co uda się pozyskać poprzez sprzedaż naszych produktów, przekłada się na utrzymanie miejsc pracy.
![](https://i0.wp.com/ipolice.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_20240423_102706.jpg?resize=640%2C360&ssl=1)
We wtorek 23 kwietnia przedstawicielka organizacji związanej ze Spółdzielnią Socjalną „Pożyteczni”, Katarzyna Bubiłek (z PSONI Kolo w Policach), odebrała w Zachodniopomorskim Urzędzie Marszałkowskim dyplom potwierdzający przyznanie Spółdzielni znaku „Zakup Prospołeczny”. Wręczyła go wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Katarzyna Nowakowska.
Nadanie znaku jest bezpłatne i następuje na podstawie rekomendacji Zachodniopomorskiej Kapituły Znaku Promocyjnego Ekonomii Społecznej „Zakup Prospołeczny”. Przedsięwzięcie ma charakter non-profit.
![](https://i0.wp.com/ipolice.pl/wp-content/uploads/2019/02/Logo-gminy.jpg?resize=214%2C90&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ipolice.pl/wp-content/uploads/2019/02/Herb-gminy.jpg?resize=69%2C90&ssl=1)