W święta też jedzmy zdrowo. Dwa przepisy na smaczne i zdrowe potrawy świąteczne udostępniła dla naszych Czytelników Elżbieta Kuczyńska – dietetyk i psychodietetyk, Polskie Centra Dietetyczne „Projekt Zdrowie” w Szczecinie.
Na początek musi być coś z jajek. A o tym, że jajek nie trzeba się bać, już pisaliśmy.
Jajka z pastą z suszonych pomidorów (2 porcje)
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
- 1/3 słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- kilka czarnych oliwek do dekoracji
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ugotowane jajka pokroić na połówki, ułożyć na półmisku, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Jogurt z suszonymi pomidorami i papryką zmiksować blenderem na pastę.
- Wyłożyć na jajka, posypać listkami tymianku i krążkami czarnych oliwek.
Jako drugi – przepis na pasztet. Z kurczaka.
Delikatny pasztet drobiowy
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 600 g filetów z udźca kurczaka
- ½ szklanki płatków owsianych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- żurawina suszona (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Mięso umyć, filety z piersi pokroić na dość duże kawałki i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju, w ten sam sposób postąpić z filetami z udźca.
- Mięso zmielić.
- Na pozostałym na patelni sosie poddusić marchewkę, cebulę i czosnek – i również je zmielić.
- Do masy mięsnej dodać przyprawy, żółtka z 2 jaj, posiekaną natkę pietruszki i zmielone płatki owsiane, wszystko dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać.
- Można dodać do masy trochę suszonej żurawiny.
- Pasztet przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, posypać siekaną żurawiną i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.
Smacznego!