Czas na dynię. Koniecznie go wykorzystaj

Rozpoczął się sezon na dynię. Potrwa do późnej jesieni. Warto to wykorzystać dla zdrowia i urody. Bo dynia to bogactwo witamin i minerałów.

Pomysłów na potrawy z dyni jest całe mnóstwo: można z niej ugotować zupę (na słodko lub na ostro), można ją zapiec, podać w formie frytek, dodać do pierożków lub kluseczek dla dzieci (mogą jeść dynię już od 8 miesiąca życia, oczywiście w postaci odpowiedniej do wieku), a nawet do słodkich ciast.

Dynia bardzo dobrze współgra z przyprawami korzennymi, ostrymi, rozgrzewającymi. Dlatego idealnie pasuje do tej pory roku.

Dynia to przede wszystkim bogactwo beta-karotenu – mówi Elżbieta Kuczyńska, dietetyk z Centrum Dietetycznego „Projekt Zdrowie” w Szczecinie. – Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym więcej w niej karotenu. Najlepiej właśnie taką dynię wybierać.

W Polsce się uprawia głównie dynię olbrzymią i piżmową. Ale coraz bardziej jest u nas popularna dynia hokkaido. Dostępna już w wielu sklepach.

Jest mniejsza i bardzo pomarańczowa – mówi dietetyczka. – To też taka bardzo wdzięczna forma dyni, bo nawet nie trzeba jej obierać. Jest bardzo dobra do zapiekania i można jeść ją razem ze skórką.

Ale dynia to nie tylko beta-karoten.

Mamy w niej też dużo witaminy C, witaminy E i witamin z grupy B – wymienia Elżbieta Kuczyńska. – A także składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.

Najwięcej tych cennych składników jest właśnie w dyniach hokkaido i piżmowej. Ale są też one obecne w każdej innej. A zawartość tych witamin i minerałów przekłada się na konkretne korzyści dla naszego organizmu.

Dynia regeneruje przewód pokarmowy – mówi dietetyczka. – Jest więc bardzo dobra dla osób, które mają wrażliwe jelita. Zapobiega zaparciom. Korzystnie działa na wzrok. Jest dobroczynna w razie infekcji czy stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny. Zawarte w niej witaminy C i E są przeciwutleniające, czyli działają antynowotworowo.

Nie zapominajmy też o pestkach dyni.

Pestki dyni są bardzo bogate w cynk – dodaje Elżbieta Kuczyńska. – Na pewno warto je też jeść. Można wyciągnąć pestki z dyni i w domu je wysuszyć. Cynk działa bardzo dobrze na płodność u mężczyzn, a także na skórę, włosy, paznokcie. Dużo jest w nich lecytyny, a lecytyna poprawia nastrój, wspomaga koncentrację i pamięć, czyli wpływa na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego.


Partnerem projektu „Zdrowe Police” jest gmina Police.

Możesz komentować anonimowo, wpisać dane ręcznie lub użyć swojego konta w mediach społecznościowych.