Mural od fundacji. Na spółdzielczym bloku

Mural ze zdjęcia od dwóch miesięcy zdobi ścianę jednego z bloków przy ul. Roweckiego w Policach. Ma na niej pozostać przez co najmniej 5 lat – czyli do końca czerwca 2024 r.

Jego zadaniem jest promocja zdrowej i ekologicznej formy komunikacji – rowerowej. Jest elementem projektu polsko-niemieckiego realizowanego przez Fundację Baltic Natura.

Fundacja zwróciła się do nas z pytaniem, czy możemy wskazać i udostępnić kawałek ściany właśnie na taki mural – opowiada Anna Macioszek z działu administracyjnego Spółdzielni Mieszkaniowej Chemik w Policach. – Wybraliśmy i wskazaliśmy miejsce, które spełniało wymogi dla tego projektu (było odpowiednio duże i eksponowane – red.). Pomyśleliśmy, że właśnie ta ściana do tego jest najlepsza, bo obok przejeżdża wielu pracowników Zakładów Chemicznych, właśnie na rowerach, bo to na trasie do ul. Rurowej.

Projekt realizowany przez fundację oczywiście nie ograniczał się tylko do stworzenia takiego murala. Były także warsztaty ekologiczne, akcje sadzenia drzew i inne promujące ochronę środowiska.

W Policach na dłużej zostanie po nim pamiątka, właśnie w postaci ozdobionej ściany jednego z bloków.

Mural musi pozostać do końca czerwca 2024 r. – mówi Anna Macioszek. – Przez ten cały czas ma o niego dbać Fundacja. Powstał on także na jej koszt. Spółdzielnia za niego nic nie zapłaciła.

Został raczej ciepło przyjęty przez mieszkańców – dodaje Krystian Kowalewski, członek zarządu spółdzielni. – Na pewno stanowi on urozmaicenie osiedlowej przestrzeni.

Możesz komentować anonimowo, wpisać dane ręcznie lub użyć swojego konta w mediach społecznościowych.