Od 10 do 14 lipca trwa Tydzień Higieny Rąk. Z tej okazji przypominamy o tym, dlaczego warto je myć.
Codziennie dotykamy wielu rzeczy, na których mogą się znajdować drobnoustroje chorobotwórcze. Jeśli nie myjemy rąk lub robimy to zbyt rzadko, drobnoustroje namnażają się na nich i wywoływać mogą tak zwane choroby brudnych rąk. Do ich objawów należą m.in. wymioty, biegunka, gorączka, wysypka.
Niektóre choroby nie są groźne i same mijają. Jednak inne, jak wirusowe zapalenie wątroby typu A i typu E, czy salmonelloza lub czerwonka bakteryjna, poważnie zagrażają naszemu zdrowiu i nie wolno ich lekceważyć.
Mycie rąk usuwa zabrudzenia i pozwala mechanicznie usunąć drobnoustroje należące do flory przejściowej, a dezynfekcja eliminuje florę stałą. Mycie rąk powinno być postrzegane jako podstawowa metoda zapobiegania zakażeniom i przenoszeniem się drobnoustrojów chorobotwórczych.
Kiedy myć ręce? Jak najczęściej!
Zawsze po:
- powrocie do domu
- korzystaniu z toalety lub zmienieniu dziecku pieluszki
- kasłaniu lub kichaniu lub wydmuchiwaniu nosa
- zabawie ze zwierzakiem lub sprzątaniu po nim
- dotykaniu pieniędzy
- wyjściu z placówki zdrowotnej lub apteki
- korzystaniu z komunikacji
- wyniesieniu śmieci
- obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek
I zawsze przed:
- dotykaniem produktów spożywczych
- przygotowywaniem posiłku
- jedzeniem lub karmieniem dziecka
- zmianą soczewek kontaktowych lub dotykaniem oka z innego powodu